Често задавани въпроси

Какво да изберете PVC или Алуминиева дограма?

Изборът на дограма зависи от това къде ще бъде поставена тя. Препоръчваме PVC дограмата за жилища, поради изключителните й топлоизолационни свойства. Ако целта е преграждане на площ или затваряне на тераса, за да се предпазите от прах и вятър,то по-рационално е да сложите алуминиева дограма.

PVC дограма

Как да постигна максимална топлоизолация?

Степента на топлоизолация зависи от вида на стъклото и броя на камерите на профила. Оптимална защита от студ се постига със стъклопакет с дебелина не по-малка от 24 мм. и стъкла 4 мм.бяло (обикновено) и 4 мм К-стъкло (ниско емисионно). Свойството на т.н. К-стъкло е да запазва до 60 % от топлината в помещението, което се дължи на специално му покритие от благородни метали. Профилът трябва да бъде с не по-малко от 3 камери с дебелина на външната стена 3 мм. За постигане на максимална топлоизолация IBG Plast залага на термично подобрения дистанционер Swisspacer, направен от висока изолационна съставна пластмаса. Той изпъква с оптимизирана устойчивост при трансфер на топлина.

Как да постигна максимална шумоизолация?

Ако домът Ви се намира на оживено място и често се оплаквате от шума, шумоизолация ще постигнете с избор на стъклопакет, чиито стъкла са с различна дебелина и профил с по-голяма монтажна широчина. За максимална шумоизолация е желателно поне едното стъкло да бъде Триплекс.

Кой е най-икономичният избор?

Доказано е, че с подходящият избор на профил и стъклопакет, можете да спестите сериозна част от разходите си за отопление. Всяко жилище или сграда са индивидуални, така че Ви съветваме да се свържете с нас, за да изчислим и проектираме най-удачния за Вас вариант.

Лесна ли е подръжката на PVC дограма?

Почистването на PVC дограмата е изключително лесна , необходими са Ви само вода и мека кърпа.

Алуминиевата дограма

Какви са силните страни на алуминиевата дограма?

На първо място може да поставим дълголетието – специалисти дават до 100 години живот на алуминиевата дограма и устойчивост са на атмосферни влияния.Със сигурност алуминиевата дограма може да изпъкне също с изключителна елегантност и лесна подръжка и липса на деформации.

Кога да предпочетем алуминиева дограма?

Алуминият е добро решение при изграждане на фасади, зимни градини, тераси и др.

Има ли алуминиевата дограма съществени недостатъци?

Не можем да не отбележим , че алуминият е добър проводник. Топлопроводимостта му е 1000 пъти по-висока от тази на дървото и PVC и това може да доведе до появата на конденз и мухъл.

Как да подържаме нашата PVC и алуминиева дограма?

  • Отлепете защитното фолио веднага след монтирането на прозорците.
  • Препоръчваме Ви почистването на прозорецът да се извършва само с вода и подходяща мека кърпа, като за по-упорити замърсявания може да се добави, предназначен за целта, почистващ препарат. Убедете се, че избраният препарат е подходящ за този тип повърхности. Бъдете много внимателни- миещите средства с абразивни частици не трябва да се използват за почистване на профилите и стъклата! Не използвайте агресивни почистващи средства с разтворители, ацетон и други. Не използвайте твърди и/или режещи предмети.
  • Изберете конструкция, позволяваща достъп до всяко място от рамката или стъклото, за да осигурите ефикасно почистване.
  • Системното проветряване е едно от най-важните изисквания, което често се пренебрегва. То е абсолютно задължително, за да се избегне нежелания конденз, който е проблем на почти всяко домакинство, особено в населените места с влажен въздух. Колкото по-добра е изолацията в дома Ви, толкова по-често трябва да проветрявате. Приток на свеж въздух ще осигурите чрез едновременно отваряне на всички врати и прозорци, така ще се получи течение и застоялият и влажен въздух ще се смени изцяло със свеж и сух въздух. Проветрявайки редовно жилището, ще избегнете не само конденза, но и запотяването на стъклата, както и ще регулирате сами влажността на въздуха в дома Ви.
  • Препоръчително е обкова да се смазва поне веднъж в годината.
  • При констатиране на нередности (трудно затваряне, провисване и други), моля, свържете се със специалист, който да локализира и отстрани проблема. Не се опитвайте сами да го правите!